Waar vind ik begeleiding?

Zoek je een begeleider in jouw buurt?

Hier vind je de verschillende begeleidingspunten in België en Nederland.

Wat is mijn BMI?

Altijd al afgevraagd wat je BMI is? Op onze site kun je jouw BMI berekenen!

Ik moet elke week wel ergens gaan eten. Kan ik dit dieet volgen?

Het is van belang dat je een geschikte periode uitkiest om dit dieet te volgen. In de eerste fase wordt elke afwijking van het dieet direct afgestraft door het organisme doordat je geen gewicht verliest of zelfs direct lichtjes bijkomt. Je zal er dus op moeten kunnen rekenen dat die etentjes min of meer aanpasbaar zijn aan jouw dieet (veel groenten, en mager vlees of vis). Als dat niet het geval is zul je niet de kilo’s verliezen aan het tempo zoals wij hier voorspellen (6 tot zelfs 10 kg per maand). Daarvoor moet je jezelf strikt aan het schema houden.

Is het dieet schadelijk als je probeert zwanger te worden?

Overgewicht kan de vruchtbaarheid verminderen. Ondergewicht ook, maar dat komt in de westerse wereld veel minder voor. Beide kunnen de menstruatiecyclus ontregelen. Maar ook als de cyclus normaal is, kunnen magerte en dikte de vruchtbaarheid aantasten. Zware vrouwen hebben bovendien een verhoogde kans op een miskraam. En ze brengen vaak zware baby’s voort, wat niet bevorderlijk is voor de gezondheid van het kind.

Wil je je vruchtbaarheid verhogen en een zwangerschap bespoedigen, dan kun je het beste je gewicht op peil brengen totdat je BMI boven de 19 en onder de 25 ligt.

Als je wilt afvallen om de kans op een vlotte, gezonde zwangerschap te verhogen, doe dat dan bij voorkeur voordat je probeert om zwanger te worden. Een dieet verstoort de hormonenhuishouding en ook wel de menstruatiecyclus (dit herstelt zich echter direct na het dieet) waardoor je tijdens het dieet ook moeilijker zult zwanger geraken.

De eerste twee dagen van mijn dieet verloor ik telkens 600 g. Nu de derde dag maar 100 g. Is dat normaal?

Je zou één regel moeten onthouden: weeg jezelf niet elke dag. Normaal gezien maar één keer per week. Als je straks een glas water drinkt, ben je dan 100 g zwaarder? Nee toch.

Natuurlijk is dat normaal. De waterbalans kan variëren van dag tot dag.
Bovendien is 1 kg vet gelijk aan 9.000 kcal. Om 100 g vet te verliezen moet je dus 900 kcal te weinig binnen hebben. Voor jou lijkt 100 g niet veel, maar als je weet dat een mens 2000 kcal per dag nodig heeft (vrouwen soms wat minder en afhankelijk van de dagelijkse bezigheid) en in fase 1 je rond de 500 à 700 kcal inneemt. Dan is 100 g verliezen op een dag eigenlijk perfect normaal.  Meestal zal het meer zijn, maar om je proteïnedieet sneller te laten verlopen raden we dus wat extra beweging aan (fietsen of wandelen), zonder daarbij intensief te gaan sporten.

Vrouwen moeten bovendien ook weten dat zij rond de menstruatieperiode tot 2 liter vocht meer opnemen. Dus: niet schrikken als je die week nog niet zou vermageren. Je bent dus wel vermagerd: er is enkel meer water in je lichaam, en dat zal weer verdwijnen. En bovendien beïnvloedt het water je taille of je figuur niet.

Mogen repen vanaf fase 1?

Repen neem je beter niet in fase 1. Maar ze zijn lekker en handig om mee te nemen, dus ze worden wel vaak gegeten. Beperk ze dan alleszins tot max één per dag of sla af en toe eens een dag over (de fruit en granen – reep sowieso pas vanaf fase 3). Hou er ook rekening mee dat de repen maar 15 g eiwitten bevatten (ipv 18, of zelfs 20 g voor vele zakjes) . Als je dan maar drie zakjes neemt en een reep, dan is dat toch wel aan de lage kant. Je neemt dan best een extra maaltijd (zakje, drank, …).

Om de schade te beperken kun je ook één van de kleinere repen nemen (per tien verpakt). Die bevatten 13 g eiwitten en een kleine 100 kcal. Ideaal dus als extra maaltijd die dag (4+1 voor vrouwen in fase 1; of 5+1 voor mannen).

Sinds ik het dieet volg menstrueer ik vroeger (of later). Is dat normaal?

Dat komt doordat voornamelijk de oestrogeenwerking nauw ‘samenhangt’ met het vetmetabolisme.

Het proteïnedieet heeft een effect op de hormonenhuishouding, maar dat heeft geen negatieve invloed op je gezondheid. Het effect stopt trouwens de dag nadat je het dieet zou stoppen.

Hoeveel zakjes moet ik nemen?

Dat is de  meest gestelde vraag.

In feite kan alleen je begeleider je daar het perfecte antwoord op geven.

Om je toch een idee te geven:

Een mens heeft 1 tot 1,2 g per kg lichaamsgewicht (ideaal gewicht) nodig. Een man eerder 1,2 g (5 à 6 zakjes), een vrouw eerder 1 g (4 à 5 zakjes). Ook sporters hebben meestal meer nodig.

Hoe zit het met lightfrisdranken?

De meeste lightdranken zijn oké. Maar beperk ze toch tot twee blikjes per dag, omdat lightdranken de zin naar suiker aanwakkeren. Er zijn studies die aantoonden dat mensen die light dronken toch verdikten. Niet door de lightdrank zelf, maar doordat ze vaker de zin kregen om te eten.

Sprite Zero en Coca-Cola Zero zijn ook oké. Fanta Zero max. een blikje per dag, omdat daar iets meer koolhydraten inzitten.