Informatieve blogs

Hoeveel koolhydraten per dag heb ik nodig?

koolhydraten

Hoeveel KH per dag heb ik nodig?

Koolhydraten behoren samen met eiwitten en vetten tot de drie grote energiebronnen van het menselijke lichaam. Je haalt 40 tot 60 procent van je energie uit koolhydraten. Maar hoeveel KH per dag heb je nu nodig? En hoe zit dat met koolhydraten tijdens het proteïnedieet?

Goede en slechte koolhydraten

De voorkeur gaat altijd naar langzame koolhydraten, de goede. Langzame koolhydraten verteren trager dan snelle koolhydraten. Hoe langzamer het verteringsproces, hoe langer je verzadigd bent en hoe minder nood je hebt aan snacks of tussendoor-maaltijden. Je kiest dus beter voor fruit, groenten, bonen, noten en zaden als bron voor koolhydraten in plaats van pasta, witte rijst en allerlei producten met bijgevoegde snelle suikers. Pasta en brood kunnen ook goede KH zijn als je kiest voor de volkoren versie.

hoeveel-koolhydraten-per-dag-eten

Hoeveel koolhydraten nodig per dag?

Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het berekenen van de inname van koolhydraten per dag. Er is namelijk een verschil tussen vrouw & man en bij diabetespatiënten raden ze ook aan om minder koolhydraten te eten. Gemiddeld mag je zo’n 40 à 70 procent van je dagelijkse aantal ingenomen calorieën halen uit KH.

Voorbeeld: Als vrouw zonder diabetes heb je gemiddeld behoefte aan 2000 calorieën per dag. Hierdoor mag je min of meer 1100 calorieën uit KH halen. Als je dan weet dat koolhydraten 4 calorieën leveren per gram, mag je ongeveer 275 gram KH eten per dag.

Hoeveel gram KH per dag bij het proteïnedieet?

Het eten van te veel koolhydraten zorgt in vele gevallen voor overgewicht. Bij het proteïnedieet willen we dit juist vermijden. Tijdens het eiwitrijke dieet raden we aan om er dagelijks voor te zorgen dat je meer eiwitten dan koolhydraten eet. Het is dus belangrijk dat je de hoeveelheid KH en vetten zo laag mogelijk houdt en je eiwitinname zo hoog mogelijk. Meer daarover lees je in het artikel “Hoeveel eiwitten per dag eten?” Op deze manier verplicht je je lichaam om de voorraden en vetten uit te putten om energie te produceren die het dagelijks nodig heeft.

Hoeveel koolhydraten per dag je mag innemen verschilt bij iedereen. Het wordt bepaald door verschillende factoren en doelen die je voor jezelf hebt opgesteld. Haal die rekenmachine er dus maar bij en bereken voor jezelf hoeveel koolhydraten je mag innemen. Ben je op zoek naar meer info over het proteïnedieet? Neem dan zeker eens een kijkje op proteïnedieet.com

Back to list

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.