Informatieve blog, Informatieve blogs

Het metabolisme of de stofwisseling

Metabolisme

De stofwisseling, ook wel het metabolisme genoemd, zijn alle processen waarin ons lichaam onderdelen van onze voeding verwerkt. Bij een snel metabolisme, wat betekent een snelle verwerking van voedingstoffen en leidt tot een hogere calorieverbranding, is het makkelijker om gewicht te verliezen.

Het metabolisme ook wel bekend onder de naam de stofwisseling klinkt jou misschien wel bekend in de oren. Maar wat betekent het metabolisme nu precies en hoe kan je helpen in het proteïnedieet? Kort en simpel verwoord worden in je lichaam de stoffen uit het voedsel gehaald en omgezet in nuttige stoffen.

De voeding die wij consumeren zijn namelijk niet direct bruikbaar. Hier begint het metabolisme. Je lichaam verwerkt deze voeding via de stofwisseling in bouwstoffen en energie. Dit heeft je lichaam nodig voor te functioneren. Energie heb je nodig voor bijvoorbeeld niet bewuste zaken zoals ademen en fysieke activiteiten. Naast het omzetten van voedingsstoffen in bouwstoffen en energie, zorgt het ook voor de verwerking van afvalstoffen en het aanleggen van reserves en het verbruik ervan.

Waarom het metabolisme versnellen?

Vanaf het moment dat je lichaam aan stofwisseling doet; voedsel verteren en verbranden, verbruikt jouw lichaam bouwstoffen en energie. Naast het feit dat het de leverancier is voor energie is het ook de grootste verbruiker. 85% van de energie dat het metabolisme maakt wordt namelijk gebruikt om onbewuste processen uit te voeren, zoals ademhalen, de bloedsomloop denken, herstellen van cellen de vertering, etc.

Hoe sneller je metabolisme werkt, hoe meer energie je verbrand en hoe sneller je jouw streef gewicht behaalt !

Hoe kun je jouw metabolisme versnellen?

1) Breng jouw eten op smaak met kruiden

Je brengt jouw eten niet alleen op smaak met pepers, je versnelt er jouw metabolisem ook nog eens mee. Zwarte pepers en groene/rode chilipepers verhogen het metabolisme met 20% gedurende 30 minuten na de maaltijd. Niet echt een fan van pikant eten? geen paniek, er zijn nog tips waar je meer aandacht aan kan geven. Het is geen spectaculair effect, maar alle beetjes om het streef gewicht te behalen helpen.

2) Eiwitrijke voeding

Eiwitten in voeding zijn moeilijker af te breken dan vetten of koolhydraten. Het metabolisme heeft dus meer energie nodig om de vertering te voltooien. Daarnaast zorgen de eiwtten ook voor het instand houden van je spierweefsel.Op diemanier verbrand je geen speirweefel en behoudt je jouw spiermassa. Bij proteïnedieet shop zit je daarom op de juiste plaats voor eiwitrijke voeding die zorgt dat jouw metabolisme goed werkt terwijl je afvalt om jouw ideale streef gewicht te behalen zonder spiermassa te verliezen. Geniet elke ochtend van een goede start voor jouw metabolisme  met onze ontbijt box waar een bijhorend schema zit, opgesteld door onze diëtisten. Vermageren doe je in goede handen.

3) Eet vaker

Eet verschillende keren op een dag kleine maaltijden. Op deze manier hou je jouw metabolisme constant.
Als je echter maar 3 keer eet op een dag zal jouw metabolisme traag werken en altijd een "pauze" nemen waardoor de verbranding een tijdje stil ligt. Het proteïnedieet bij Proteïnedieet shop houdt rekening met het metabolisme en laat dit gedurende de dag werken. Met onze low carb starters box van 7 dagen of de P14 box voor 14 dagen heb je 6 maaltijden per dag waardoor jouw metabolisme en hongergevoel geen stilte kent. Ontdek ook zeker de pagina voor eiwitrijke recepten om inspiratie op te doen.

4) Drink water

Voor de aan- en afvoer van afvalstoffen en bouwstenen heeft het lichaam vocht nodig. Bij onvoldoende vocht gaat het metabolisme vertragen. Water zorgt bovendien ook voor de optimale werking van andere organen. Wil je echt een boost geven door extra water te drinken? Drink dan kouder water. Koud water zet je lichaam aan tot het terugbrengen van je lichaamstemperatuur, waardor je meer energie verbruikt.
Drink water and stay hydrated!

tip: Heb je graag eens wat afwisseling in je hydratatie? Ontdek dan de producten van Vit°Hit, die je op een gezonde manier extra vitamines laten opdoen en bovendien doen hydrateren!

Ontdek ze hier!

5) Zorg voor voldoende beweging en sport

Beweging en sport zorgen voor een groter energie verbruik en voor opbouw van spieren. Bij de groei van spieren staat proteïnerijke voeding neutraal. Zoals in tip 2 vermeld doet je lichaam ook langer over de verwerking van eiwitrijke voeding wat jouw metabolisme langer doet werken. Voor specifieke eiwitrijke sportsnacks kan kan je kan je ook proteinedieet shop terecht!

Ontdek het assortiment hier!

Volg ons voor meer content!

Back to list

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.