Maaltijdvervangers zijn voedingskundig complete producten voor gewichtsbeheersing. De samenstelling van maaltijdvervangers is wettelijk bepaald, wat betekent dat men altijd voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt. Maaltijdvervangers bevatten weinig calorieën en worden in plaats van de ‘gewone’ maaltijd genuttigd. Voor mensen die het moeilijk vinden om met ‘gewone voeding’ te diëten of gewicht te verliezen zijn maaltijdvervangers zeer zinvol. Met de maaltijdvervangers vervang je één of twee maaltijden zonder dat er tekorten ontstaan aan de nodige voedingsstoffen.

De samenstelling van maaltijdvervangers zijn dieetproducten die een precieze reglementering moeten respecteren. Ze moeten per maaltijd voorzien in dertig procent van de aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen en tussen de 200 en 400 kilocalorieën leveren. Verder zijn eisen gesteld aan de hoeveelheid eiwit, vet, linolzuur en vezel. Op de verpakking moet staan: ‘maaltijdvervangend product voor gewichtsbeheersing’.

Vermageren
Het vermageren met maaltijdvervangers gaat snel in vergelijking met een ander energiebeperkt dieet. Maaltijdvervangers leveren namelijk weinig calorieën, maar wel voldoende eiwit, vitaminen en mineralen. Uit onderzoek is gebleken dat men met behulp van maaltijdvervangers beter op gewicht zal blijven dan dat men ‘gewoon’ blijft eten. Maaltijdvervangers maken het namelijk makkelijker om op langere termijn minder energie binnen te krijgen met eten.
De energiewaarde schommelt tussen de 200 en 400 calorieën. Als je dus één maaltijdvervanger eet, wil dat zeggen dat de totale calorie-inname niet hoger ligt dan 1.200 calorieën.
Opdat er geen voedingstekort zou zijn, wat vaak voorkomt als je een dieet volgt, bevat elke maaltijdvervanger minstens 30% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen.

Dit zegt het voedingscentrum over maaltijdvervangers:

“Voor mensen die het moeilijk vinden met ‘gewoon eten’ op gewicht te blijven, kunnen maaltijdvervangers zinvol zijn. Het gaat hierbij om de zogenaamde ‘voedingskundig complete producten voor gewichtsbeheersing’. Dit zijn producten die één of meer maaltijden vervangen zonder dat er gevaar is voor tekorten aan noodzakelijke voedingsstoffen. De samenstelling is aan wettelijke regels gebonden.” (bron)

Groenten en fruit
Bij het gebruik van maaltijdvervangers is het wel belangrijk je groenten en fruit er dagelijks naast te eten, aangezien deze ontbreken bij het gebruiken van een maaltijdvervanger.

Maaltijdreep 12-uurtje Choco Crisp (2 repen) Weight Care

 3,39
Toevoegen aan winkelwagen

Wat is het verschil tussen een proteineshake en een maaltijdvervanger?

Als 1 shake een maaltijd vervangt, dan is het toch een ‘maaltijdvervanger?’

Met onze proteine shakes kan je bvb als ontbijt een shake drinken ipv je gewone ontbijt. Onze shakes zijn laag in vetten, laag in suikers, bevatten geen extra vitamines  en zijn hoog in eiwitten. Specifiek gemaakt om af te vallen.  Net daarom zegt de wetgeving dat je ze geen maaltijdvervanger mag noemen,  omdat dat woord een wettelijke betekenis heeft (er moeten meer suikers , vitaminen vetten , vezels etc inzitten, dan in een proteïne shake, die shakes zijn vooral laag in koolhydraten en vetten)

Wanneer kies ik voor een maaltijdveranger?

Ben je op zoek naar een snelle manier om iets te eten en is je doel gewichtscontrole (op heztelfde gewicht blijven), dan is de maaltijdvervanger de beste keuze, je hebt een perfecte mix van vetten, koolhydraten , eiwitten en vitaminen.

Is je doel gewichtsverlies? Dan zijn onze shakes en snacks de juiste keuze. Meer over het proteinedieet lees je hier.